Kirjat, lehdet ja vihkot

laadukkaasti ja helposti

Kirjapaino, jolle laatu ja hyvä palvelu on tärkeää

Painamme paljon erilaisia kirjoja, lehtiä ja vihkoja. Myös erityyppiset ohjekirjat, tuotekuvastot, koulutusmateriaalit ja vuosikirjat kuuluvat kiintenä osana tuotevalikoimaamme. Meillä on vankka kokemus ja ammattitaito niin pehmeä- kuin kovakantisista kirjoista. Toimitusaikamme ovat nopeat ja luotettavat.

Suunnitteletko omakustanteen painatusta?

  • Suunnitellaan yhdessä julkaisusi painatus. Ota yhteyttä!

  • On mahtavaa nähdä oma kirja valmiina upeiden kansien välissä.

  • Saat halutessasi printatun vedoksen kirjasta ennen painamista.

  • Vedoksesta näet paperien laadun ja painojäljen.

  • Muista ISBN-tunnus, jos haluat kirjasi myyntiin.

Meiltä on helppo tilata kirjoja, lehtiä ja vihkoja – saat aina henkilökohtaista palvelua.

Julkaisetko lehteä? Painamme järjestö- ja jäsenlehdet nopeasti ja ammattitaidolla. Meiltä saat tarvittaessa myös lehtien postituksen suoraan vastaanottajille. Painostamme lähtee postiin erilaisia yhdistysten jäsenlehtiä ympäri Suomen ja koko maailman.

Oletko kirjoittamassa ensimmäistä kirjaasi vai julkaissut jo useita kirjoja? Me autamme sinua seuraavan kirjasi painatuksessa. Oma kirjojensidontalinjastomme mahdollistaa nopeat toimitusajat kirjoille. Sidomme kirjoja myös muille painotaloille.

Meiltä saat myös vihkot omalla designilla. Vihkon sivut voivat olla joko tyhjät tai painetut. Vihkot saa nidottuina tai metallisella wiresidonnalla.

Lue alta lisää eri tuotteistamme.

Omakustannekirjat

Onko haaveissasi kirjoittaa kirja? Omakustannekirjat ovat todella suosittuja. Olet sitten kirjoittamassa runokirjaa, sukututkimusta, nuottikirjaa tai muistoja, me painamme kirjasi ammattitaidolla.

Oma elämänkerta tai kertomus omista isovanhemmista, kertoo arvokasta tarinaa nykyisille ja tuleville sukupolville. Muistot säilyvät vuosikymmeniä kauniisti kansien välissä.

ISBN-tunnus ja vapaakappaleet

Jos halut kirjasi myyntiin tai kirjastoon, muista hakea sille ISBN-tunnus. Nuottikirjoille haetaan ISMN-tunnus. Tunnus identifioi julkiseen käyttöön tarkoitetut kirjat ja helpottaa näin ollen kirjan löydettävyyttä. Voit hakea maksuttoman tunnuksen Kansalliskirjaston verkkosivuilta: Suomen ISBN-keskus.

Kirjoista luovutetaan yleensä 6 kpl vapaakappaleita, jotka Picaset toimittaa suoraan Kansalliskirjaston Vapaakappaletoimistoon. Jos kirjasi painosmäärä on vähäinen, voit hakea helpostusta vapaakappaleiden luovutusvelvollisuuteen tällä lomakkeella: helpotusanomuslomake_fi. Jos kirjaa on tarkoitus jakaa vain lähipiirille, niin vapaakappaleita ei tarvitse luovuttaa. Kerro tarjouspyyntövaiheessa, tuleeko kirjasi laajempaan levitykseen vai ainoastaa lähipiirille.

Vapaakappaleista voit lukea lisää täältä: Painotuotteet ja tallenteet

Kirjojen painatus

Kirjan koon valinta

Kirjan koon voit valita mielesi mukaiseksi. Pienin koko on yleensä A6, joka kulkee vielä normaalisti liimasidontalinjallamme. Tätä pienemmät vaativat erillisen jälkikäsittelyn, mutta onnistuvat kyllä. Yleisimmät standardikoot ovat A5, B5 sekä A4. Kirjan ei tarvitse olla mikään standardikoko.

Pehmeät vai kovat kannet

Suurin osa tekemistämme kirjoista on pehmeäkantisia (kartonkikannet) kirjoja. Kovakantiset kirjat ovat hiukan kalliimpia, mutta ovathan ne upeitakin.

Paperin valinta – kannen laminointi

Autamme mielellämme paperivalinnoissa. Kirjoissa käytetään yleisesti ottaen ohuehkoa sisäpaperia ja paksua kansikartonkia. Paperin valintaan vaikuttavat mm. nämä asiat: painosmäärä, kuvitus vai pelkkää tekstiä, kirjan käyttötarkoitus ja asiakkaan toiveet. Olet myös erittäin tervetullut tutustumaan eri vaihtoehtoihin paikan päälle.

Saat kirjastasi kestävämmän, kun sen kansi laminoidaan. Voit valita joko kiiltävän tai mattapintaisen laminaatin tai vaikka pehmeän tuntuisen Soft Touch -laminaatin. Laminaatti suojaa kantta kulumiselta ja roiskeilta.

Marginaalit

Liimasidotun kirjan aineistoa suunnitellessa kannattaa huomioida tarpeeksi suuret marginaalit, koska sidontareuna ei aukea täysin avoimeksi. Tekstejä tai kuvia ei kannata sijoittaa lähelle sidontareunaa. Sidontareuna vaihtelee siten, että oikean puoleisella sivulla sidonta on vasemmassa reunassa ja vasemman puoleisella sivulla se on oikeassa reunassa. Hyvänä neuvona voisi pitää, että tasapalstaisessa kirjassa, selän puoleinen sisämarginaali olisi hyvä olla 5 mm leveämpi kuin ulkomarginaali.

Sivunumerot – Tiesitkö tämän sivunumeroista?

Sivunumeroille on yleinen sääntö. Parittomat sivunumerot ovat arkin päällipuolella, jolloin ne ovat aukeaman oikealla puolella, ja parilliset sivunumerot ovat arkin kääntöpuolella, jolloin ne jäävät kirjan aukeaman vasemmalle puolelle.

Wirekirjat

Wiresidonta on kätevä tapa tehdä helposti selattavia kirjoja ja vihkoja. Se on kestävä sidontatyyli ja omiaan julkaisuissa, jossa aukeaman pitää pysyä avonaisena. Tällaisiä ovat esim. nuottivihkot, leivonta- ja reseptikirjat, muistikirjat, kalenterit ym. Wiresidonta on metallinen kierrelanka, joka puristetaan kiinni kirjaan tehtyihin reikiin.

Wirekirjassa sisäarkit voivat olla paksujakin, sillä wireen ansiosta aukeamat kääntyvät täysin avoimiksi. Autamme mielellämme sopivien materiaalien valinnassa.

Wiresidotussa kirjassa tai vihossa tulee ottaa huomioon, että wirereijät vievät sidontareunasta 7 mm painopintaa. Mitään tekstejä tai muuta tärkeää ei tule sijoittaa wirereikien kohdille. Kuten liimasidotussa kirjassa, myös wirekirjan sidontareuna vaihtelee parittomalla ja parillisella sivulla (lue lisää yläpuolelta).

Annamme mielellämme lisätietoja.

Vihkot ja lehdet

Teemme paljon lehtiä ja vihkoja mm. erilaisille yhdistyksille, järjestöille ja killoille.

Sivumäärä ja sidontatapa

Nidotun vihkon tai lehden sivumäärä tulee olla neljällä jaollinen, jos ei haluta jättää tyhjiä sivuja. Vihkon sivumäärä lisääntyy aina neljällä, kun siihen lisätään yksi painoarkki. Liimasidotun lehden sivumäärällä ei ole niin paljon väliä. Toki sivumäärä kannattaa olla parillinen.

Sivumäärä vaikuttaa siihen, kannattaako julkaisu tehdä vihko- vai liimasidonnalla. Ohuimmassa vihkossa on 8 sivua (eli kaksi arkkia) ja paksuimmassa voi olla esim. 60 sivua (15 arkkia), mutta tätä suuremmat sivumäärät on hyvä tehdä liimasidottuina.

Postitukset

Postitamme noin puolet painamistamme lehdistä suoraan vastaanottajille. Personoimme osoitetiedot lehtien takakansiin ja toimitamme lehdet postiin puolestasi. Kysy lisää myynnistämme, miten voit toimittaa meille osoitteet.

Painovärien ja sivumäärän ilmoittaminen

Painovärit eli värillisyys

Painovärit ilmoitetaan sen mukaan, onko julkaisu värillinen vai mustavalkoinen. Jos julkaisussasi on siellä täällä värisivuja, voit ilmoittaa meille vain kokonaissivumäärän ja kertoa, kuinka monta sivua painetaan värillisenä.

Painotarjouksessa värit ilmoitetaan seuraavasti:

  • 1/1 musta = sivut on painettu molemmin puolin pelkällä mustalla eli sivut ovat mustavalkoisia
  • 1/0 musta = sivut on painettu vain toiselta puolelta arkkia pelkällä mustalla, taustapuoli on tyhjä
  • 4/4 cmyk = sivut on painettu molemmin puolin nelivärisinä eli värillisinä
  • 4/0 cmyk = sivut tai kansi on painettu vain toiselta puolelta värillisenä, taustapuoli on tyhjä
  • 4/1 = esim. kansi on painettu päällipuolelta värillisenä ja sisäpuolelta yhdellä värillä, yleensä mustalla

Sivumäärä – Kuinka sivumäärä lasketaan?

Toisinaan sivumäärän ilmoittaminen tarjouspyynnössä aiheuttaa turhaa päänvaivaa ja saattaa mennä väärin. Sinun ei tarvitse miettiä arkkien määrää tai painosmäärän vaikusta sivumäärään tai mitään muutakaan yhtä hankalaa. Sivumäärän laskeminen on oikeasti paljon helpompaa.

Yleensä sivumäärä on yhtä kuin tietostossasi olevien yksittäisten sivujen määrä. Esim. jos Word-dokumentissasi on 250 sivua, niin sivumäärä on silloin 250. Sivumäärä on siis painettavien pintojen määrä.

Yhdellä paperiarkilla on aina kaksi pintaa eli etu- ja takapuoli. Kun 250-sivuinen tiedosto painetaan kaksipuolisena, kirjaan tulee 125 arkkia. Kirjan sivumäärä on silti edelleen 250 sivua. Helppoa vai mitä!

Muista laskea sivumäärään mukaan myös nimiösivut, sisällysluettelo ja mahdolliset tyhjät sivut. Alkusivuja ei yleensä numeroida, mutta ne lasketaan mukaan sivumäärään.

Kansissa on neljä sivua; etukansi, etukannen sisäpuoli, takakansi ja takakannen sisäpuoli. Ilmoita tarjouspyynnössäsi, sisältyykö sivumäärään kannet vai ei.