HYVÄ TUTKIJA

Onko vastaväittäjä valittu ja väitöspäivä lyöty lukkoon? Entä tarkistettu tiedekuntaneuvoston kokouspäivät, jotta ehtii oikeassa vaiheessa hyväksyttämään kirjan sekä tarkastajat?

FT Anu Sironen antaa Kirjeitä nuorelle tutkijalle -kirjassa seuraavat ohjeet itse väitöskirjan viimeistelyyn liittyen: Väitöskirjasta pitää tehdä julkaisusopimus yliopiston kanssa, ja väittelijä vastaa myös väitöskirjan painatuksesta ja jakelusta.

Näin ollen on hyvä ajoissa varmistaa, että kirjapaino ehtii tehdä koevedoksen ja lopullisen kirjan ajoissa yliopiston ohjeiden mukaan. Painatuskuluihin voi hakea tukea yliopistolta, mutta kuluja voi jäädä myös väittelijän maksettavaksi. Tämä riippuu kirjan ulkoasusta eli värikuvien määrästä ja kansimateriaalista sekä kirjojen määrästä. Väitöskirjan ulkoasua voi myös miettiä oman yliopiston sääntöjen sallimissa rajoissa. Kanteen voi olla mukava liittää jokin tutkimusaiheeseen liittyvä vihje.

Samalla kun sopii kirjan painatuksesta, voi myös tilata kutsut karonkkaan. Useimmilla kirjapainoilla on kokemusta väitöskirjojen painamisesta, ja heiltä saa myös neuvoja kirjan painamiseen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa luonnollisesti valita sellainen kirjapaino, joka on kokenut väitöskirjojen painaja. Lisäksi yliopistolta saa ohjeet, kuinka monta kirjaa pitää virallisesti toimittaa ja minne. Hyvä on muistaa myös se, että kirjan täytyy olla ajoissa painettuna ennen väitöspäivää. Aikataulun voi tarkistaa oman yliopiston ohjeista.

Jotta kaikki sujuisi jouhevasti opintojen huipentumispäivänä, väitöstilaisuudessa, olemme koonneet muistilistan painotöiden osalta. Väitöstilaisuus on ’once in a lifetime’ –tilaisuus, jonka etiketti on varsin muodollinen. Tähän päivään ei sovi tekstiviesti- tai sähköpostikutsut!

Pöllö istuu kirjan päällä

”Samalla kun sopii kirjan painatuksesta, voi myös tilata kutsut karonkkaan.  Hyvä on muistaa myös se, että kirjan täytyy olla ajoissa painettuna ennen väitöspäivää. Aikataulun voi tarkistaa oman yliopiston ohjeista.”

VÄITÖSTILAISUUTEEN LIITTYVÄ PRINTTIMATERIAALI

Kaikki väitöspäivään liittyvä printtimateriaali kannattaa tilata kerralla yhdeltä toimittajalta kustannustehokkuuden, helppouden ja yhtenäisen tyylin vuoksi. Vältät turhan stressin, kun toimit ajoissa! Painotalo auttaa myös ilmeen luomisessa, kun kerrot tyylitoiveen.

VÄITÖSKIRJA

Väitöskirjan painatus ja julkaiseminen voidaan aloittaa tohtorikoulutustoimikunnan myönnettyä väittelyluvan. Varmista vielä, että sinulla on luvat väitöskirjaan sisältyvien artikkelien julkaisemiseksi. Painettu väitöskirja on jaettava vähintään 10 päivää ennen väitöspäivämäärää virallisille tahoille.

Painatusmäärä on yleensä minimissään 30 kpl. Tämä määrä sisältää vastuuprofessorille, vastaväittäjälle, ohjaajalle ja esitarkastajille jaettavat väitöskirjat, väitöskirjan riiputuskappaleet, yliopiston kirjastoon menevät kappaleet sekä väitöstilaisuuteen tuotavat kirjat. Tarkista vielä montako kappaletta tulee luovuttaa yliopistolle/korkeakoululle. Kannattaa arvioida myös väitöskirjojen myöhempi käyttötarve.

Lektio (Lectio praecursoria)
Lektio, eli yleistajuinen johdatus väitöskirjan aiheeseen, pidetään yleensä suomeksi ja ulkomaiselle vastaväittäjälle annetaan käännös.

KUTSUT

Kätevintä on kutsua samalla kutsukortilla väitöstilaisuuteen ja karonkkaan.

Kutsukortin malli: Tervetuloa väitöstilaisuuteeni päivä. xx kuuta 20XX klo xx.xx paikka xx (osoite xx) sekä tilanteen niin salliessa vastaväittäjäni professori xx kunniaksi järjestettävän väitöskaronkan iltatilaisuuteen, päivä. xx kuuta 20XX kello xx.xx paikka xx (osoite xx) VÄITTELIJÄN NIMI R.s.v.p. xx.xx. mennessä p. xx tai xx(at)xx.fi Juhlapuku tai tumma puku, ruokavaliorajoitukset huomioidaan.

Karonkkaan liittyen menukortit, istumakortit sekä mahdollisesti ohjelma ja kopio kiitospuheesta vastaväittäjälle luovutettavaksi.

Varsin tärkeää karonkassa on istumajärjestys. Väittelijä varaa paikan itselleen pöydän keskeltä valitsemaltaan puolelta pöytää. Väittelijä ei koskaan istu juhlapöydän päässä. Väittelijän oikealle puolelle eli kunniapaikalle tulee vastaväittäjä tai, jos vastaväittäjiä on kaksi, ns. päävastaväittäjä. Väittelijän vasemmalle puolelle sijoittuu väitöstilaisuuden kustos. Jos vastaväittäjiä on kaksi, tälle paikalle tulee ns. nuorempi vastaväittäjä, ja kustos siirtyy samalla pykälän vasemmalle.

KIITOSKORTTI

Silinterihattu väitöstilaisuuteen

Kiitoskortti tulee lähettää kaikille, jotka ovat muistaneet väittelijää juhlapäivänä. Niitä, jotka ovat auttaneet merkittävällä panoksella työn edistymisessä, tulee muistaa kiitoskorttia arvokkaammalla tavalla, esimerkiksi väitöskirjalla.

Tarkistathan vielä yksityiskohdat omasta yliopistostasi. Picasetin lähteinä on käytetty Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston ohjeistusta.

Lisätietoa väitöskirjojen painatuksesta ja ohjeet aineiston lähettämiseksi: https://www.picaset.fi/tuotteet/15-vaitoskirjat

OTA YHTEYTTÄ

Pyydä tarjous sähköpostitse picaset@picaset.fi tai täytä tarjouspyyntölomake tai soita puh. 09 684 1066.